Ugrás a fő tartalomra

Bemutatkozás

Na hát akkor jöhet a kérdés ,hogy ki vagyok?

Erre egyszerűen azt tudom válaszolni ,hogy egy lusta programozó ,aki még az egyetemen tanul Programtervező Informatikusnak ,de remélhetőleg hamar leküzdöm ezt az akadályt ,hogy megszerezem azt a papírfecnit ,ami kell a nagy világban.

Minek írok bloggot?

Ez egy jó kérdés ,mivel magam sem tartottam fontosnak ,de olvastam róla ,hogy nagyon jót tud tenni fejlesztőknek , főleg azért ,mert így legalább javul a kifejező erőnk is ha rá vagyunk kényszerítve ,hogy azt leírjuk.

Mit lehet majd a Bloggon olvasni?

Erre azt az egyszerű választ tudom adni ,hogy bármit ,ami mostanság érdekel engem.
Na és ami érdekel engem az a webfejlesztés és az online játékok. Ezt a két elemet próbálom mind tanulmányaimba és szabadidőmben összeforrasztani.

Miért pont a web érdekel téged?

Szintén nagyon jó kérdés ,amit fel tudok magamnak tenni. :D Most azon töprengek ,hogy miért is és ,hogy miért kezdtem el kedvelni ,de ennek a legfőbb oka ,hogy egyetemen megszereteték velem a linuxot(ubuntu) ,amit azóta is naponta használok. A másik ok a játékokért való rajongás és játékfejlesztés íránti lelkesedésem. Ha ezt a két indokot ,megpróbáljuk összeegyeztetni nem egyszerű ,mivel mind minden naiv bolond én is valami nagy 3D-s játékot akartam készíteni ,de rá kellet ébrednem ,hogy egyedül ez nem megy főleg ,hogy linux kompatibiliset akartam.
Pontosan ekkor ,amikor szembesültem ezzel érkezett meg akkoriban a HTML5 és webgl ,ami azt ígérte ,hogy ha játékot készítek rá ,akkor az bármilyen gépen el tud futni hiszen a weben van. Azóta gyakorlatilag csak ez érdekel.

Érdekes lesz?

Remélem ,hogy érdekesnek fogják azok akik erre tévednek azt amit írok. Próbálok minél érdekesebb és érdekesebb dolgokról írni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Python kezdőknek

Itt a nyár és mivel lehetne ezt a legjobban megünnepelni, mint egy kígyóról elnevezett programozási nyelv bemutatásával. Következőkben tehát a Python programozási nyelvről lesz szó és annak lehetséges alkalmazásairól.

Miért tartsunk otthon Python-t? Python pályafutása 1991-ben kezdődött el egy Guido van Rossum nevű fejlesztőnek hála, aki egy olyan általános programozási nyelvet akart készíteni, amit nagyon könnyen el lehet sajátítani és használni. Az elmúlt év tizedek alatt a Python nyelv az egyik legjobb és legnépszerűbb általános programozási nyelvé nőtte ki magát, amit bizonyít, hogy számos operációs rendszeren(linux, mac os) alapból megtalálható a nyelv. De nézzük meg, hogy mitől ilyen népszerű: Egyszerűség: A nyelvnek az egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon egyszerű és ezért például nagyon sok egyetemen a kezdő programozó legényeket Python segítségével vezetik be a programozás világába.Dinamikus: Mint minden dinamikus nyelvnek úgy Python-nak is van egy beépített REPL-je, ami nagyo…

Amikor érdemes játékmotort késziteni

A mondás
A játékkészítő közösségben van egy mondás, hogy "Készíts játékot, ne játékmotort".
Szerintem ez a mondás nagyon is igaz abból a szempontból, hogy ha tényleg játékot akarsz készíteni, akkor válasz egy jól ismert játékmotort és kezd el a fejlesztést, mivel ezek az eszközök azért vannak, hogy megkönnyítésék a játékkészítést  és ugyebár mi értelme van feltalálni a kereket ismét?
Viszont itt is lehet találni kivételeket, amikor igenis el kell gondolkozni egy saját játékmotor fejlesztésén.

Mikor érdemes tehát belefogni?
 Most csak az én esetemet tudom felhozni, ami nem más mint a saját 2D HTML5 játékmotorom, amit DartRocket- nek hívok. Az én esetemben az ok egyszerű volt. Dart nyelven nem volt egy igazi játékmotor sem és én Dart-ban akartam játékokat készíteni.
Itt találtam is egy kiskaput mivel ha nincs játékmotor, akkor csinálni kell egyet. :D


Hogyan kezdődőt el?
Ha időrendben akarok menni, akkor azt kell mondanom, hogy négy időszak volt, ami meghatározó volt.

Phaser: Ebb…

Javascript kezdő lépések

Ma kis bejegyzésem arról fog szólni ,hogy mit érdemes kezdő lépésenként megtanulni ,illetve ,hogyan érdemes haladni Javascripttel és néhány érdekesség is lesz node.js-sel kapcsolatban.

Tanulás
   Szerencsére olyan világba élünk már ,ahol a web és webes technológiák nagyon gyorsan fejlődnek és ezért ezeknek a tanulása is egy fajta fejlődésen ment keresztül. Már nem könyvből kell tanulni ,hanem vannak olyan oldalak ahol interaktív módon lehet egy nyelvet megtanulni ,ami tökéletes a tanulás szempontjából. Előző cikkemben raktam be anyagokat ahhoz ,hogy mit érdemes elolvasni ,ha a tanuló inkább olvasós fajta és volt bent 2 interaktív.  Én például codecademy segítségével tanultam meg Jquery-t használni. Javascripthez Eloquent és codeacademy-t használtam.

   Mivel a Javascript elég megengedő ezért nagyon sok fajta stílusban kódolnak hozzá és ezek a stílusok  néha teljesen eltérőék. Szóval aki tanult már Java ,c vagy c++-t annak is lehet újdonság ,mivel ezeknél a nyelveknél nagyon szépen megv…